Een lening afsluiten, waar dien je rekening mee te houden?

Elk jaar opnieuw zijn er heel wat mensen die ervoor kiezen om een lening af te sluiten. Dit bijvoorbeeld omdat ze een grote aankoop of investering willen doen waarvoor ze extra financiële middelen nodig hebben. Geld lenen kan in de praktijk gebeuren op tal van verschillende manieren. Voor welke kredietvorm jij finaal gaat kiezen is afhankelijk van meerdere factoren. Zo dien je bijvoorbeeld rekening te houden met het bedrag dat je wenst te lenen. Ook de reden waarom je gaat lenen kan een bepaalde impact hebben op de keuze van de kredietvorm. In ieder geval, wil jij ook graag geld kunnen lenen tegen de meest interessante voorwaarden? Dan is het beslist een aanrader om je even grondig te verdiepen in de informatie die je hieronder aantreft.

Hoeveel wil je precies lenen?

In eerste instantie zal je bij het afsluiten van een lening rekening willen houden met het bedrag dat je precies nodig hebt. Heb je behoeften aan een significant bedrag? Dan dien je er rekening mee te houden dat je bijvoorbeeld niet zal kunnen kiezen voor een mini krediet. Ook de keuze voor een krediet buiten financiële instellingen om, de zogenaamde onderhandse financiering, zal wellicht minder voor de hand liggend zijn. In dit geval kan je bijvoorbeeld wel een keuze maken tussen:

  1. De persoonlijke lening;
  2. Het onderhands krediet;

Ben je van plan om geld te lenen voor de aankoop van een auto? Dan is de gespecialiseerde autolening wellicht een interessante keuze. Sta je op het punt om over te gaan tot het kopen van een woning? Dan zal je uiteraard willen kiezen voor het hypothecair krediet. Heb je voldoende aan een klein bedrag omdat je bijvoorbeeld even een wat mindere financiële periode wil kunnen overbruggen? In dat geval kan het zogenaamde mini krediet een interessante optie zijn.

Met welk doel wordt de lening afgesloten?

Voor iedereen die geld wenst te lenen geldt uiteraard dat hij of zij daar een bepaald doel voor, voor ogen heeft. Het type krediet dat je uiteindelijk zal afsluiten wordt sterk bepaald door dit vooropgestelde doel. Geld lenen voor de aankoop van een woning die je bijvoorbeeld uiteraard niet door het afsluiten van een autolening. Dit net zoals je geen auto gaat kopen met een groene lening. In ieder geval, de reden waarom je geld gaat lenen is dus een belangrijke factor om rekening mee te houden. Dit beperkt de mogelijkheden op vlak van een krediet afsluiten in ieder geval behoorlijk.

Hoe flexibel moeten de kredietvoorwaarden van de lening zijn?

De vereiste flexibiliteit van de kredietvoorwaarden kunnen een niet onbelangrijke impact hebben op jouw keuze voor het soort krediet welke zal worden afgesloten. Is het voor jou bijvoorbeeld belangrijk dat je kan rekenen op zo flexibel mogelijke voorwaarden? Dan zal de keuze voor het doorlopend krediet mogelijks al vrij snel zijn gemaakt. Beschik jij evenwel over een uitgesproken voorkeur voor een kredietvorm waarbij er vooral zo’n laag mogelijke intrest wordt gehanteerd? Dan zal je kunnen vaststellen dat de persoonlijke lening wellicht de beste keuze zal zijn.