Logistiek management van een webwinkel

Je bent als persoon geïnteresseerd in het ondernemersleven en wil daarom bijvoorbeeld zelf met een webwinkel beginnen. Leuk initiatief, een webwinkel brengt relatief weinig kosten met zich mee en het is een goede manier om een centje bij te verdienen. Maar hoe pak je zoiets nu aan op het vlak van webwinkel logistiek?

Platform

Het heeft misschien niet meteen met logistiek te maken. Maar het moet toch degelijk zijn wil je jouw producten kunnen verkopen. Als beginnende webwinkel is het aangeraden om beroep te doen op een platform zoals Shopify in plaats van meteen duizenden euro’s te investeren in het ontwikkelen van jouw eigen platform. Je kan misschien zelf een basis website ontwikkelen en deze dan linken aan Shopify.

Aankopen

Voor het aankopen van goederen zijn er 2 grote principes die je kan gebruiken. Je kan in grote aantallen aankopen en deze dan stockeren in een garagebox die je bijvoorbeeld huurt. Het voordeel hiervan is dat je mits een goed voorraad management niet zonder voorraad kunt vallen aangezien je op tijd bij bestelt als je ziet dat de voorraad bijna leeg is. Een ander voordeel van deze logistieke visie is dat je waarschijnlijk korting zal krijgen van de leverancier omdat je telkens in grote hoeveelheden bestelt.

Een andere manier om je webwinkel te bevoorraden is via het JIT-principe. JIT staat voor ‘Just In Time’. De bedoeling hiervan is dat je de verkopen en de aankopen juist op elkaar afstemt, en telkens in kleine hoeveelheden aankoopt zodat je net genoeg in voorraad hebt om aan de vraag te voldoen. Een voordeel hiervan is dat je geen voorraadkosten hebt en dat er ook geen goederen lang in de voorraad blijven staan waardoor ze anders een waardevermindering zouden krijgen. Het nadeel is dat de producten een onvoorziene vertraging kunnen oplopen onderweg van de leverancier naar jou toe, en dat jij dan niet kan leveren aan jouw klant.

Verkopen

Ook moet je als ondernemer nadenken over hoe je jouw producten gaat verzenden naar de klant nadat die besteld heeft. Ga je inzetten op een snelle levering? Dit zal waarschijnlijk duurder zijn voor jou maar wel aantrekkelijker zijn voor de klant. Anderzijds moet je ook nadenken via welke koeriersdienst je jouw producten wil laten leveren.

Conclusie

Als beginnende webwinkel moet je op logistiek vlak dus een paar belangrijke knopen doorhakken. Zo is het dus aangeraden om niet meteen veel geld te besteden aan een duur webplatform, maar moderne andere alternatieven te gebruiken en na verloop van tijd zelf te investeren in je eigen platform.

Een andere logistieke keuze die je voor jouw webwinkel zal moeten maken is de bevoorrading. Als beginnende ondernemer is het misschien interessant om voor het JIT-principe te kiezen, om zo de kosten te drukken. Voorzie wel een buffervoorraad, moest de levering van jouw producten onvoorziene vertraging oplopen, wat met een overzeese leverancier misschien wel eens kan voorvallen. Wanneer je jouw producten dan gaat verkopen is het vooral belangrijk om de juiste koeriersdienst te gebruiken. Hou er ook rekening mee dat webshops hun klanten 2 weken bedenktijd moeten geven, dit is een Europese wet die sinds enkele jaren van kracht is.

Bron: www.ecommercewebshops.nl