Wat is een bedrijfsautoverzekering?

Een voertuig kan in de praktijk op twee verschillende manieren worden aangekocht. In eerste instantie is het mogelijk dat deze wordt aangekocht door een particulier. Daarnaast spreekt het evenwel voor zich dat ook bedrijven behoeften hebben aan één of meerdere auto’s. Wanneer je ervoor hebt gekozen om een bedrijfsauto te kopen zal je kunnen vaststellen dat je daarvoor een zogenaamde bedrijfsautoverzekering dient af te sluiten. Dit is een verzekering die specifiek in het leven is geroepen om bedrijfsauto’s te verzekeren. Wil jij hier graag meer over te weten komen? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om vooral verder te blijven lezen.

Wanneer een bedrijfsautoverzekering afsluiten?

De bedrijfsautoverzekering is een type autoverzekering die in het bijzonder in het leven is geroepen voor het verzekeren van zakelijke voertuigen. Van zodra je van plan bent om zakelijke ritten uit te gaan voeren met je auto zal je tot de vaststelling komen dat er daarvoor een zakelijke verzekering is vereist. Het afsluiten van een dergelijke bedrijfsautoverzekering zorgt er in de praktijk voor dat je de premie welke is verschuldigd altijd in kan boeken in de boekhouding. Op deze manier kan ze worden afgetrokken van de belasting. Het spreekt voor zich dat dit een voordeel is waar je niet op zou kunnen rekenen bij het afsluiten van een particuliere verzekering.

Hoe kan je een bedrijfsautoverzekering afsluiten?

De bedrijfsautoverzekering is een verzekering die je op tal van verschillende manieren kan afsluiten. Het feit dat er verschillende soorten van deze verzekeringen worden aangeboden op de markt zorgt ervoor dat er voor ieder wel wat wils kan worden afgesloten. Ben jij vooral op zoek naar een eenvoudige, voordelige verzekering voor je bedrijfsauto? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor de WA-verzekering. Wil je graag over de hele lijn kunnen rekenen op de meest optimale dekkingen? Dan kan de keuze voor de allrisk weer interessant zijn. In ieder geval laten we je hieronder graag kennismaken met de verschillende soorten bedrijfsautoverzekeringen die er bestaan.

1.) Als een WA-verzekering

De meest eenvoudige bedrijfsautoverzekering is de zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier een verzekering welke een dekking biedt tegen schade veroorzaakt aan derden. Dit type van zakelijke autoverzekering is de meest eenvoudige en tevens ook de meest voordelige die op de markt is terug te vinden. Door het afsluiten van een dergelijke verzekering kom je tegemoet aan de wettelijke eisen, maar dan wel zonder dat je daarvoor een flinke premie dient te betalen.

2.) Als een WA+ beperkt cascoverzekering

In menig aantal gevallen zullen bedrijven geen genoegen willen nemen met een bedrijfsautoverzekering die uitsluitend een dekking voorziet voor schade veroorzaakt aan derden. Op z’n minst wil men dan ook graag bepaalde vormen van schade aan het eigen bedrijfsvoertuig eveneens kunnen dekken. Dat is in eerste instantie mogelijk met behulp van de WA+ beperkt cascoverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze in de basis bestaat uit de WA-verzekering. Deze polis wordt echter verder uitgebreid met dekkingen voor bijvoorbeeld:

  • Schade veroorzaakt door natuurgeweld zoals een storm;
  • Glasschade waaronder ook een sterretje valt in de voorruit;
  • Schade die wordt veroorzaakt door joyriding;
  • Financiële schade die het gevolg is van bijvoorbeeld een diefstal;
  • Schade als gevolg van een brand of een aanrijding met een loslopend dier;

Voor dit type verzekering geldt dat ze mede omwille van het niet onaanzienlijke aanbod met dekkingen kan rekenen op een meer dan behoorlijke populariteit. Wil je graag bepaalde schade aan het eigen voertuig laten dekken zonder de hoge kosten van de allrisk te moeten betalen? Dan zal je kunnen vaststellen dat de keuze voor een WA+ beperkt cascoverzekering een goede keuze kan zijn.

3.) Als een WA+ volledige cascoverzekering of allrisk

De meest complete, maar helaas ook de duurste autoverzekering voor bedrijfsauto’s op de markt is de WA+ volledige cascoverzekering of de zogenaamde allrisk. Voor deze verzekering geldt dat ze ook zorgt voor een tussenkomst bij schade die wordt veroorzaakt door de bestuurder zelf aan het eigen voertuig. Met andere woorden, wanneer jij een ongeval veroorzaakt waarbij de schade aan jouzelf verwijtbaar is zal niet alleen de schade aan de derde partij worden vergoed, dat geldt ook voor de schade die jouw zakelijk voertuig zal oplopen. Het spreekt voor zich dat je in ruil hiervoor wel rekening moet houden met een vrij hoog gelegen verzekeringspremie.

Hoe zorg je voor een zo interessant mogelijke premie?

Afhankelijk van het type bedrijfsautoverzekering waar je gebruik van gaat maken zal je tot de vaststelling komen dat er een bepaalde premie voor zal worden aangerekend. De hoogte van deze premie is niet alleen afhankelijk van het type verzekering waarvoor je kiest. Bovendien moet er immers ook aandacht worden besteed aan zaken zoals bijvoorbeeld de technische specificaties van het voertuig. Daarnaast zal je eveneens tot de vaststelling komen dat bijvoorbeeld het schadeverleden van de bestuurder een niet onbelangrijke invloed kan hebben op het prijskaartje. In ieder geval, door aandacht te besteden aan de interessante tips die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet kan je de kosten van deze verzekering zeker binnen de perken houden.

Voer altijd een vergelijking uit voor je bedrijfsautoverzekering

De bedrijfsautoverzekering is net als de particuliere autoverzekering een ontzettend concurrentiële verzekering. Dat is het gevolg van het feit dat elk bedrijf dat een zakelijk voertuig inschrijft wettelijk verplicht is om daar minstens een WA-verzekering voor af te sluiten. De onderlinge concurrentiestrijd die is losgebarsten tussen de verzekeraars zorgt er in de praktijk niet zelden voor dat je kan rekenen op een zeer interessante premie, althans op voorwaarde dat je een vergelijking uitvoert. Hiervoor kan je bij voorkeur gebruik maken van een objectieve vergelijkingssite.

Het eigen risico kan ook in je voordeel werken

Het merendeel van de (potentiële) verzekeringnemers blijken het er in de praktijk wel met elkaar eens over te zijn, het eigen risico is één van de meest vervelende eigenschappen welke toegeschreven kan worden aan een verzekering. Dit eigen risico vertegenwoordigt dan ook in de praktijk het bedrag dat je bij het optreden van een bepaald schadegeval zelf zal moeten betalen.

Ondanks het feit dat we best begrijpen waarom mensen het eigen risico hekelen is het toch zeker zo dat er ook een aantal interessante voordelen aan verbonden zijn. Je bent als verzekeringnemer bijvoorbeeld helemaal niet verplicht om het eigen risico standaard te laten. Vaak kan deze dan ook binnen bepaalde limieten enigszins worden aangepast. Op deze manier is het mogelijk om de periodiek verschuldigde verzekeringspremie van je bedrijfsautoverzekering gevoelig te drukken.