Kan ik geld lenen met een BKR-registratie?

Dit is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Ook is hier veel onduidelijkheid over of het nou wel of niet mogelijk is. Waar staat BKR nou eigenlijk voor? Het staat voor bureau kredietregistratie zij houden van iedereen bij die een krediet heeft afgesloten. Dit gaat allemaal via een elektronisch dossier. De reden dat deze registratie is opgericht is zodat de uitgaven van de consument in de hand gehouden kunnen worden. In dit artikel hoop ik je wat meer duidelijkheid hierover te geven.

Geld lenen met een BKR-registratie

In de meeste gevallen is het wel mogelijk om geld te lenen met bkr registratie. Je moet jezelf alleen wel afvragen of dit verstandig en noodzakelijk is om te doen, je hebt de registratie ten slotte niet voor niets. Bedenk dus goed of het echt nodig is. Ga daarom nooit lenen voor luxe of onnodige zaken en bedenk goed of je de lening wel kunt dragen en terugbetalen.

Wanneer sta je bij het BKR geregistreerd?

  • Als je een krediet hebt afgesloten vanaf €250,-
  • Als je een contract met een financiële verplichting hebt afgesloten. Denk aan mobiel abbonement of een uitgestelde betaling.

Wat zijn BKR-coderingen

  • A1 codering
  • A2 codering
  • A3 codering
  • A4 codering
  • A5 codering
  • H-codering

A1 codering. Je hebt een betalingsachterstand, en er is een regeling met je getroffen.
A2 codering. Je hebt een betalingsachterstand, maar je bedrag is opeisbaar.
A3 codering. Je hebt een betalingsachterstand, en er zijn afspraken gemaakt met de schuldeiser.
A4 codering. Je hebt een betalingsachterstand, maar de schuldeiser kan je niet bereiken.
A5 codering. Er is een betalingsregeling getroffen voor het verstrekken van een hypotheek. Deze code is tijdelijk en verdwijnt weer nadat de betaalregeling is afgelopen.
H-codering. De H staat voor herstel, Je hebt je achterstanden weer ingelopen.

Deze coderingen worden genoteerd in de BKR-registratie zodra je een lening afsluit. Dit is gedaan zodat de lening verstrekkers kunnen zien of jij al een lening hebt ja of nee. De verstrekker is daarna wel vrij om te bepalen wat hij doet. Ook als hij dus een negatieve codering ziet mag hij jou wel de lening verstrekken. In de meeste gevallen zal dit niet gebeuren.

  • Tip: je kunt één keer per jaar gratis je gegevens opvragen bij het BKR. Het duurt dan ongeveer vier weken voordat je het overzicht ontvangt.

Kan je een hypotheek krijgen met BKR-registratie?

Als je geregistreerd staat bij het BKR hoeft dit niet te betekenen dat je geen hypotheek kan afsluiten. Het is dus mogelijk een hypotheek met BKR. Bij een positieve BKR-registratie nemen ze de lening wel mee in de toetsing voor de maximale hypotheek. Het kan zijn dat je door de registratie minder hypotheek kan krijgen.

Bij een negatieve BKR-registratie is het afsluiten van een hypotheek wel mogelijk maar kan dit wel een stuk lastiger zijn. Een minimale voorwaarden is dan wel dat de lening is afbetaald en/of dat er een herstelcode vermeld staat. In het afsluiten van een hypotheek met een negatieve BKR-registratie zijn de coderingen dus erg belangrijk.