Als ZZP’er een BV oprichten: zeker doen!

Ben jij de trotse eigenaar van een onderneming? Goed bezig en ga zo door, toch? Of is het misschien een goed idee om een overstap naar een BV te overwegen? Als ZZP’er loop je namelijk meer risico dan als DGA van een BV. Het oprichten van een BV heeft daarnaast andere voordelen die het een interessante optie maken voor jouw bedrijf. Benieuwd wat er allemaal bij komt kijken en of het ook voor jou de beste keuze is om de rechtsvorm om te zetten? Je leest het in ons blog.

Waarom als ZZP’er voor een BV kiezen?

Het oprichten van een BV is niet moeilijk of gereserveerd voor ondernemers binnen een bepaalde branche. Iedereen die een BV wil oprichten, heeft de mogelijkheid om dat te doen. Vaak wordt er toch gekozen voor een eenmanszaak, terwijl dat eigenlijk niet altijd de meest logische keuze is. Met een BV profiteer je namelijk van twee belangrijke voordelen. Je bent niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden of schade door jouw bedrijf en je profiteert van belastingtechnische voordelen.

Persoonlijk aansprakelijk zijn

Een eenmanszaak is een natuurlijk persoon. Er zit geen verschil tussen het privé en zakelijk vermogen. Heeft het bedrijf schulden? Dan heb je kans dat jij geen hypotheek weet af te sluiten bij de bank. Gaat je bedrijf zelfs failliet? Dan ga je persoonlijk dus ook failliet. Je bent dus ontzettend afhankelijk van de gezondheid van je bedrijf. Gaat er iets mis buiten jouw schuld om, zoals het coronavirus? Dan ben jij daar direct de dupe van.

In een BV ben je niet persoonlijk aansprakelijk. De BV is een rechtspersoon en jij bent dus niet aansprakelijk voor schulden en gaat ook niet failliet als het bedrijf failliet gaat. Dit is op voorwaarde dat je niet nalatig of frauderend hebt gehandeld. Maar laten we daar vooral niet van uitgaan.

Belastingvoordelen

Een BV oprichten brengt ook enkele belastingvoordelen met zich mee. Met een eenmanszaak kun je van andere voordelen profiteren, maar bij grotere winsten heb je niet veel aan deze voordelen. Een BV wordt juist interessanter als je winst groeit. Wat het beste moment is om je eenmanszaak om te zetten naar een BV is afhankelijk van verschillende factoren.

Verplichtingen van een BV

Een BV heeft overigens ook enkele verplichtingen die een eenmanszaak niet heeft. Zo dien je een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel aan te leveren. Doe je dat niet en ontstaan er financiële problemen? Dan ben je mogelijk dus wel persoonlijk aansprakelijk.