Hypotheek voor starterswoningen

Het is een super spannende én bovendien leuke periode, het kopen van uw eerste eigen huis! De tijd is aangebroken om op uw zelf te gaan wonen of wellicht samen te gaan wonen. In deze periode komt er veel op u af, een huis kopen gaat niet vanzelfsprekend. Er zijn veel onderdelen waar u rekening mee moet houden. Welke hypotheek kiest u? Hoeveel kunt u lenen? Welke verzekeringen moet u afsluiten? Om het u te vergemakkelijken, staan hier onder een aantal tips die u fantastisch kunt gebruiken bij de aankoop van uw eerste woning.

Basisregels en gouden tips

Er zijn een aantal basisregels waar u rekening mee kunt houden voor, tijdens en na de aankoop van uw eerste woning. Zo is het eerst noodzakelijk om inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden. Nadat dit in kaart is gebracht kunt u opzoek gaan naar een woning. Na het uitbrengen en accepteren van een bod, moet u een hypotheek voor deze woning afsluiten. Heeft u een hypotheek gevonden die bij u past? Maak dit officieel bij de hypotheekadviseur Wierden en notaris. Vergeet hiernaast niet de verplichte verzekeringen af te sluiten. Houd bij deze stappen altijd rekening met de uitzonderingen die gelden bij starterswoningen.

Financiële mogelijkheden

Voordat u opzoek gaat naar een woning, is het handig om inzicht te krijgen in het budget dat u kunt lenen. Vragen die u zichzelf kunt stellen, zijn: Koopt u het huis alleen of met een partner? Heeft u spaargeld voor het huis? Kan uw familie bijspringen? De eerste hypotheek die u afsluit voor een woning is een startershypotheek. Dit heeft te maken met het feit dat u nieuw bent op de woningmarkt.  Sinds 2018 mag er maximaal 100 procent van de woningwaarde geleend worden, dit betekent dat de kosten koper en andere extra kosten voor uw eigen rekening gelden. Deze kosten zijn circa 5 tot 6 procent van de woningwaarde.

Hypotheek regelen

De hypotheekvormen waar starters uit kunnen kiezen zijn: een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek. Er bestaan meer hypotheekvormen maar sinds 2013 mag u alleen uit deze twee vormen kiezen, omdat u anders het recht op hypotheekrenteaftrek verliest. Met deze hypotheken is de regel om de gehele lening binnen minimaal 30 jaar afgelost te hebben. Bij een lineaire hypotheek lopen de hypotheeklasten elke maand geleidelijk af. De kosten bestaan namelijk uit een vast bedrag aflossing van de hypotheekschuld plus rente. Hoe meer hypotheekschuld u heeft afgelast, hoe lager de rentekosten worden. Bij een annuïteitenhypotheek blijven de hypotheeklasten gelijk. Dit bedrag bestaat uit de aflossing plus rente. Bij een annuïteitenhypotheek worden de aflossingskosten steeds hoger en het rentebedrag steeds lager.

Verplichte verzekeringen

Een huis bevat veel kostbare spullen en een hypotheek is een aanzienlijk hoog bedrag. Een huis en hypotheek afsluiten brengt veel risico met zich mee. Om het risico te verminderen is het noodzakelijk om twee verzekeringen af te sluiten: de overlijdensrisicoverzekering en de opstalverzekering. De overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat de verzekering een bepaald bedrag hypotheek uitkeert indien u komt te overlijden. Hiermee zorgt u ervoor dat nabestaanden niet met enorme schulden komen te zitten. De opstalverzekering verzekerd de woning tegen schade van brand, storm, water of inbraak. Hiermee worden niet de spullen maar het huis zelf verzekerd.

Gouden tips voor uw starterswoning

  • Heeft u een huis op oog die boven uw maximale hypotheek ligt? Via sommige gemeentes en het Stimuleringsfond Volkshuisvestiging kunt u een extra starterslening aanvragen.
  • Met een Nationaal Hypotheek Garantie zorgt u ervoor dat er garantie zit op uw hypotheek. Dit is een verantwoorde en veilige keuze. Als u dit afsluit bij een bank, kunt u eventueel restschulden kwijt schelden.
  • U mag een belastingvrije schenking ontvangen van maximaal €103.643. Deze schenking mag u van iedereen ontvangen en draagt bij aan het kopen van uw huis of aflossen van uw hypotheek.
  • In overleg met uw familie mag u een familiehypotheek afsluiten. Hierbij worden de looptijd, rente en manier van aflossen allemaal door de familie bepaalt.

Sluit uw startershypotheek af!

Zo, u weet nu alles over het kiezen en afsluiten van een hypotheek voor starterswoningen. U bent nu volledig voorbereid op wat u te wachten staat bij het kopen van uw eerste woning. Het is verstandig om tijdens dit proces deskundig advies te vergaren bij een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur geeft antwoord op al uw vragen en regelt de hypotheekofferte. Vind uw hypotheekadviseur en krijg een passend hypotheekadvies Twente voor uw starterswoning.